W nadchodzącym tygodniu, rozpoczną się dwa wydarzenia kulinarne: TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia oraz wystawa „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” w Muzeum Warszawy. Oba te wydarzenia mają na celu zaprezentowanie mieszkańcom stolicy i odwiedzającym turystom bogactwa kulinarnego miasta.

„Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”, najnowsza ekspozycja w Muzeum Warszawy, prezentuje osiemsetletnią historię gastronomii w Warszawie, podkreślając jej kluczowe miejsce w społecznej historii miasta. Wystawa pokazuje, jak jedzenie wpływało nie tylko na ewolucje społeczeństwa, ale również na miejską przestrzeń miasta, począwszy od średniowiecza.

Wystawa oferuje różnorodność eksponatów, od najstarszych naczyń zachowanych w kolekcji Muzeum Warszawy, przez fotografie tanich jadłodajni z 1915 roku po fotoreportaż Anny Bedyńskiej z pikników i grillowania nad Wisłą wykonany w ubiegłym roku.

Atrakcją dla najmłodszych będą specjalne strefy zabaw i edukacji, a także interaktywne stanowiska, takie jak stoły z historycznymi nakryciami do stołu czy magnesy do komponowania własnych „posiłków”. Wizyta na wystawie zakończy się możliwością samodzielnego stworzenia menu dla „food trucka Muzeum Warszawy”. Ponadto organizatorzy przygotowali liczne warsztaty, spotkania i oprowadzania.

„Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” można zwiedzać od 17 października do 17 kwietnia przyszłego roku.

Następnie rusza Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ, organizowany przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN pod hasłem RZEMIOSŁO, który odbędzie się od 16 do 20 października. Goście będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych i rękodzielniczych, spróbować dań inspirowanych tradycją żydowską oraz zobaczyć starodawne i nowoczesne tradycje rzemieślnicze.

Festiwal TISZ jest wydarzeniem pełnym radości, które w tradycji żydowskiej oznacza czas spędzony na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. Wszystko to odbywa się podczas święta Sukot.

W ramach tych dwóch wydarzeń, Muzeum Warszawy oraz Festiwal TISZ organizują spacer po starym mieście, podczas którego uczestnicy dowiedzą się, gdzie dawniej pieczono chleb, robiono zakupy i jak wyglądało życie w wielokulturowej Warszawie. Podczas spaceru uczestnicy zostaną też zaproszeni do odgrywania ról kupców i rzemieślników z XVII wieku.